Adatbázis-bővítés

Az utóbbi hetekben is érdekes, értékes gyűjtések darabjai kerültek fel a Hagyományok Háza weboldalán elérhető multimédiás adatbázisba.


Ilyen Agócs Gergely népzenekutató nagyrészt felvidéki, illetve Varga Sándor néprajzkutató többnyire erdélyi, mezőségi gyűjtéseinek egy-egy része, többnyire tánczenei hangfelvételek. Ezek az anyagok sokféle hagyományos hanghordozón kerültek a Hagyományok Házába, hogy digitalizálás és katalogizálás után ezek is elérhetők legyenek a nyilvános adatbázisban (egy-egy nagy felbontású biztonsági másolat pedig CD-n, DVD-n a ház raktárába kerül, amellett, hogy természetesen szervereken is tároljuk az anyagot).


Az adatbázist azért hoztuk létre egyelőre tesztelési céllal, hogy egyre több hangfelvétel, mozgóképfelvétel, fotó és dia, írott és nyomtatott dokumentum, illetve ezek többféle adata kerüljön fel az internetre, megkönnyítve a népzene, a néptánc iránt érdeklődők számára az általános, vagy éppen a tematikus, célirányos keresést. Az adatbázisokban kereshetünk folklórgyűjtések, hang-, film-, videó- és fényképfelvételek, a gyűjteményünkben található publikált népzene- és néptáncfelvételek adatai között, de a Hagyományok Házához tartozó Martin Médiatár és szakkönyvtár felvételeinek, könyveinek, folyóiratainak, szakcikkeinek adatai között is. Egyes felvételek közvetlenül az adatbázisban is elérhetők, másokat (szerzői jogi, technikai akadályok miatt) a könyvtárban lehet megtekinteni, meghallgatni.

Részletek: http://hagyomanyokhaza.hu/main/mediatar/adatbazisok/