Könyvek

Norvég támogatással megjelenő könyvek

A Jövőnk öröksége projekt keretében az alábbi hét audiovizuális mellékletekkel gazdagított könyv jelent meg a Hagyományok Háza kiadásában:

 

 

Borsi Ferenc: A hagyományos citera, CD-melléklettel

Elsősorban a zeneiskolák tanulói számára készült kötet kottákkal és eredeti felvételekkel.

  

 

Juhász Zoltán: Székelyföldi furulyaiskola, CD-melléklettel

Elsősorban a zeneiskolák tanulói számára, 152 eredeti népzenei felvétel, mp3-as formátumban.

  

 

Barvich Iván: A tamburabrácsa CD-melléklettel

A kötet tambura iránt érdeklődőknek szól, korosztálytól függetlenül. A mellékleten a Magyarországon elérhető összes tamburás felvételből kapunk reprezentatív válogatást.

  

 

Patria néprajzi felvételek (szerkesztette Sebő Ferenc)

Kötetünk tartalmazza a Patria sorozat megjelenésével kapcsolatos teljes meglévő dokumentációt és a hangfelvételek történetéről készült legfontosabb beszámolókat, valamint tanulmányokat. A mellékelt lemezen az eredeti Patria lemezek 20 népmeséje hallható. A mintegy háromórányi anyag még nem jelent meg modern kiadásban. Most mp3-as formátumban válik hozzáférhetővé

  

 

Patria népzenei felvételek (szerkesztette Sebő Ferenc) 

Kötetünk az 1936-os kísérleti lemezek mintafüzetének, valamint Bartók kézírásos lejegyzéseinek hasonmását tartalmazza. A DVD-ROM mellékleten multimédiás, kereshető formában megtalálható a Patria lemezek teljes hangzó anyaga, az 1936–63 között rögzített valamennyi világi népzene, vallásos népének, valamint népmese. 

  

 

Szabó Ágnes: Népdalok Ercsiből, CD-melléklettel

A könyvben egy 1970-es évek végéről származó vokális anyag feldolgozása található. Paczolay Irma tanárnő egy Fejér megyei településen, Ercsiben összegyűjtötte a település magyar, rác és cigány énekeseit, és megörökítette a falu énekes hagyományait.

  

 

Horváth Gyula: Hagyományos moldvai tánczenekíséret kobozzal + CD-melléklet

Könyvünkkel azokat  szeretnénk segíteni, akik a hagyományos moldvai kobozjátékot akarják megtanulni. A mellékelt hangfelvételek többségén Antim Ioan, az utolsó moldvai kobzos játszik. Az 1999 és 2010 közötti gyűjtések alkalmával több moldvai hegedűs és furulyás adatközlővel muzsikált együtt. Az utolsó nyolc felvételen Gyöngyös György lujzikalagori magyar kobzos Gábor Antal hegedűst kíséri. A lemezen még megtalálható az Antim Ioan kobzossal készített 16 videofelvétel, továbbá 132 kobozgyakorlat, amelyeket a könyv szerzője mutat be a kötetben szereplő kották szerint.